God hygien i silos, kvarn och mikropåslag är avgörande för att säkerställa god tarmhälsa i besättningen. Det är därför viktigt att ha ett schema för kontinuerlig rengöring.
- Utomhus och inomhus silo
•se till att det finns en inspektionslucka på silon så en effektiv hygienkontroll kan göras.
• Inspektera var 14:e dag och rengör efter behov
• Varje kvartal, töm silon helt och rengör
• Desinficera silon invändigt vid kraftiga hygienbesvär - Skruvar till och från kvarnen
• Inspektera skruvar före kvarnen var sjätte månad
• Inspektera skruvar efter kvarnen var 14: e dag. Behovet av rengöring efter kvarnen är mycket större då mald spannmål avger mer värme och kan bilda kondens. - Torrfoderblandaren
• Inspektera var 14:e dag och rengör vid behov
• Rengör nedsläpprör. Skrapa, sopa eller dammsuga sedan hela blandarkaret - Mineral- och fiskmjölspåslag
• Töm och rengör var tredje månad, oftare i fuktiga miljöer.
• Se till att alltid ha påslaget täck så att fukt och smuts hålls ute - Fettbehållare
• Fettbehållaren bör vara ansluten till en brunn, töm ut och rengör mellan varje påfyllning.
• Töm, skrapa behållarenen gång om året, oftare om tanken inte är kopplad till en brunn. Kom ihåg noggrann torkning. - Använd inte foderrummet som förvaringsutrymme. Damma av rör och sopa golv minst varannan månad.
